Konuklarımıza Sorduk: Abdulhalik Aker

11.05.2021
708
A+
A-
Konuklarımıza Sorduk: Abdulhalik Aker

Edebiyat alanında geliştirmiş olduğumuz ‘Online Kitap Söyleşisi’ programımızın ilk konuğu Şair Abdulhalik AKER beyefendi ile 14 Mart 2021 tarihinde saat 19.00’da “Şehrin Şarklısı” kitabı ve şiir üzerine sohbet ettik.

Abdulhalik Aker’den bir film, bir müzik ve bir kitap önerisi istedik.

Film

Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak

Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, yönetmenliğini Ahmet Uluçay’ın gerçekleştirdiği 2004 yılı yapımı uzun metrajlı sinema filmidir.Biri karpuzcunun, diğeri berberin yanında çırak olarak çalışan iki çocuğun köylerinde film oynatmak için verdiği mücadeleyi anlatan film, Naif, hüzünlü ama umut dolu, sıcak bir işlenişe sahip: Recep ve Mehmet sinemaya delicesine tutkundur. Gündüzleri kasabada çalışıp, geceleri köydeki evlerinin ahırında bir yandan derme – çatma bir film projeksiyon makinası yapmaya çalışırken, diğer yandan da hayatlarını tümden değiştirecek olan rejisörlük hayalleri kurmaktadırlar. İşin içine Recep’in kendisinden yaşça büyük olan Nihal’e aşkı da karışınca, hayatlarında derin izler bırakan unutulmaz bir yaz mevsimi yaşarlar.

Müzik

Karapetê Xaço
Lawikê Metînî

Kitap

Mustafa Miyasoğlu
Kaybolmuş Günler

Bu roman, dünya gömlek değiştirirken hesaplaşmanın sancısını yaşayan nesillerin hikâyesidir. Ferdî meselelerle sosyal ve tarihî olayların iç içe yaşandığı 1960 sonrasında ortaya çıkan iki-üç nesli anlatır. Kaybedilmiş dönemler ve yanlış esen rüzgârlar arasında yaşamaya ve tutunmaya çalışan gençler, romanın asıl konusudur. Kaybolmuş Günler, üniversiteli gençlerin hayatını, aşklarını ve acılarını, ‘Alternatif 68 Kuşağı’nın farklı bakış açısıyla ortaya koyar. Beşir Güner’in kararsız ve tedirgin kişiliğinde, baştan sona bir huzur arayışını anlatan roman, Cumhuriyet döneminde yaşayan insanımızın iç dünyasındaki parçalanmışlığı ve değerler karmaşasını da ele alır. Kaybolmuş Günler, konusu, kişileri, roman dili ve farklı anlatımıyla, orijinal ve yeniliğini her zaman koruyacak nitelikte, çağdaş edebiyatımızın klasiklerinden biridir.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.