İki Günü Eşit Olan

İki Günü Eşit Olan

Birçoğumuzun çocuk yaştan beri bildiği belki de zaman zaman üzerine düşündüğü bir hadis-i şerif var;

“İki günü eşit olan ziyandadır.”

Ben ilkel bir bakış açısıyla bu tür hadislerin maksadını vaktiyle anlayamadığımı, belki de biraz yaşın biraz da felsefe eğitiminin verdiği olgunlukla şimdilerde fark ediyorum. Mesele bugün on sayfa kitap okuduysam, yarın yirmi sayfa kitap okumak meselesi değilmiş.

Sanırım burada Hz. Peygamberin kast ettiği; müminlerin artan bir grafik eğrisi sergilemeleri. Yani ben yirmili yaşlarda on üzerinden yedi puanlık güvenilir bir insansam, otuzlu yaşlarımda en azından on üzerinden sekiz  puanlık güvenilir bir insan olmam meselesi.

Yine; “Allah’ın en sevdiği amel az da olsa sürekli olandır” hadis-i şerifi bu anlamda değinmek istediğim konuyu temellendirme noktasında metne yardımcı olacaktır.

Bir borsa hissesi gibi düşünecek olursak bir anlık/sürelik amel yüklemesi yükselen bir grafik gösterse de arkası gelmediğinde, yahut bir bilinçle ayakları yere basmadığında düşüşe geçmek durumu kaçınılmaz olacaktır. Kişi grup ya da hareket bir takım sosyal medya dezenformasyonu ile değerini yüksekte göstermeye azmedebilir fakat adil değerinin orada olmadığı yaşam pratiğinde gün gibi ortadadır. Ne zaman patlayacağı ve kaç ocağa ateş düşüreceği muammadır. Bu tür hisselere genelde hak etmedikleri kazancı elde etmek üzere azmeden kimseler yönelir, buna şark kurnazlığı da denilmektedir, sürdürülebilirliği yoktur. Janjanlıdır, albenisi yüksektir fakat ardında birçok aile için derin faturalar bırakacağı aşikardır. Öte yandan bu tür kağıtlar insanların borsayla kurdukları ilişkileri de gözden geçirmelerine sebebiyet verirler. Ben borsa diyorum siz İslam anlayın.

Fazla değil bundan otuz kırk sene öncesine kadar gündelik yaşamın orta yerinde sözün senet olmasına dair bir deyiş vardı. Şimdilerde en tepeden en aşağıya sözünü senet bildiğimiz kaç insan kaldı?

Hal bu iken bir takım yazılı ve görsel medyada müslümanların ilerlemesinden falan bahsedildiğinde anlayın ki o cümlelerin sahipleri kendi yaşam standartları açısından ekonomik bir yükselme eğrisi gösteriyorlardır ve kaybetmek istemedikleri şey kendi ekonomik / psikolojik kazanımlarıdır.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ
Yavuz Selim Sürer Nöbetçi Seyyah
Yavuz Selim Sürer, 1985 Mersin doğumludur. Sinop Su ürünleri fakültesi mezunudur. Kastamonu üniversitesinde "Su kalitesi" üzerine yüksek lisans yapmıştır. Uludağ üniversitesinde Felsefe eğitimine devam etmektedir. Tarım bakanlığında mühendis olarak çalışmaktadır. Sürer, Kaptanlık yapıyor, dalıyor, şiirle ilgilenmeyi seviyor, kamp yapmayı ve dağlarda olmayı seviyor. Youtube -Nöbetçi Seyyah-
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.